6 helppoa vinkkiä kasvipohjaisen ruoan lisäämiseen

Kasvissyönnin ja vegaaniuden lisäksi fleksaus, eli osittain kasvipohjaisen ruokavalion syöminen, on suositumpaa kuin koskaan. Aloita fleksaaminen näillä helpolla vinkeillämme!

Oletko jo kuullut fleksaamisesta?

Ruokakulttuuri on elänyt jo pitkään murrosvaihetta, jonka ytimessä on kasvipohjaisten elintarvikkeiden käytön yleistyminen. Puhutaan fleksaamisesta, jossa lihasta ja maidosta ei luovuta kokonaan. Fleksaus on terveellinen ja ympäristötietoinen tapa syödä, jossa pääpaino on kasvisten lisäämisessä ja sitä kautta lihankulutuksen vähentämisessä. Fleksaaja pyrkii pienillä muutoksilla kasvisvoittoisempaan ruokavalioon. 

Katso alta vinkkimme kasvipohjaisten tuotteiden ja ruokien lisäämiseen. Jaa artikkeli myös ystävällesi, kenen uskot hyötyvän vinkeistä!

 

Osa-aikaisen kasvissyönnin eli fleksaamisen etuja:

Vastuullisuus ja ilmastoystävällisyys

Vaihtamalla liharuoan kasvipohjaiseen ruokaan edes muutaman kerran viikossa, osallistut ilmastotalkoisiin omalta osaltasi. Niinhän sitä sanotaan, että pienistä puroista kasvaa iso joki. Valitsemalla kotimaisen kasvipohjaisen tuotteen, vähennät ruokien hiilijalanjälkeä entisestään.

Terveellisyys ja sydänystävällisyys

Kasvipohjaisten vaihtoehtojen lisääminen omassa arjessa on helppo ja edullinen keino vaikuttaa omaan oloon. Kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat usein kuitupitoisia ja ravintorikkaita. Oikein valituissa juuston- ja lihankorvikkeissa ei myös ole yhtä paljon epäterveellistä kovaa rasvaa. Näillä on monia terveydellisiä etuja kuten elintasosairauksien kuten 2-tyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien sekä eri syöpien riskien pienentäminen sekä immuunipuolustuksen vahvistaminen.

Painonhallinta ja kevyt olo

Kasvipohjaisten ruokien valitseminen on myös helppo keventämisen keino. Kuitupitoiset kasvisruoat täyttävät ja pitävät nälän poissa pitkään, mikä auttaa painonhallinnassa.

Jotkut fleksaukseen tai kasvisruokaan siirtyneet huomaavat myös kevyemmän olon, vaikkei paino olisikaan pudonnut.

Taloudellisuus

Kun valitset kasvipohjaisen vaihtoehdon, lompakkokin kiittää. Fleksausruokavalio antaa myös mahdollisuuden eettisempiin valintoihin: kun valitset lihaa vain juhlapäivinä tai viikonloppuna, luomuliha, riista tai lempikala ei enää paina budjetissa.

Joustavuus

Fleksaaja ei ole lihaa vastaan, vaan kasvisten puolesta. Kultaisen keskitien kulkija saa molempien ruokavalioitten hyödyt. Kun fleksaaja syö usein kasviruokaa, hän voi hyvin nauttia viikonloppuisin tai juhlahetkinä liharuoan. Parhaimmillaan fleksaaja tekee myös lihaosastolla parempia valintoja.

Kasvissyönti on hauskaa!

Kasvisten lisääminen voi tuoda monipuolisuutta aterioille. Uusien makujen kokeileminen ja yhdistäminen on hauskaa ja voi synnyttää uusia lempiruokia. Kokeile siis rohkeasti eri vegaaniblogien ja kasviskeittokirjojen reseptejä!

100% kasvipohjainen eväsleipä. 😍

1. Vaihda leivänpäällinen kasvipohjaiseksi

Leivänpäällisen vaihtaminen kasvipohjaiseksi on yksi helpoimmista tavoista lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa.

Vaihtarit tekee helpommaksi, mitä herkullisempi uusi päällinen on! Ilon cashew- ja kikhernepohjaiset levitteet ovat herkullisia ja myös loistava keino välttää turhia kovia rasvoja ruokavaliossa. Kokeile meidän suosikkeja:

Vaihda voileivän tuorejuusto cashewpohjaiseen levitteeseen

Cashew on proteiinipitoista ja terveellistä ja se sisältää runsaasti hyviä rasvoja jotka pitävät verensokerin tasaisena pidempään.

Välimeren tahna hummus on proteiinipitoinen välipala

Kikherneistä tehty hummus on leivänpäällisten klassikko! Mausta mielesi mukaan tuoreilla yrteillä ja mausteilla.

Kuvassa Ilo Hummus Original riisikakkujen päällä.

Vaihda juusto vegaaniseen juustoon eli vuustoon

Perinteiset lämppärit onnistuvat vegaanisesti kookosmaitopohjaisen Ilo Cocosen avulla.

Ilon tuotteet ovat 100% kasvipohjaisia, gluteenittomia ja soijattomia.

2. Löydä muutama luottovegaaniresepti ja tee niitä säännöllisesti

Kaikkea ei tarvitse vaihtaa kerralla vegeksi. Entä, jos kuitenkin kokeilisit seuraavaa tortillailtaa vegenä, tai jos löytäisit suosikkivegaanipastan?

Kasvipohjaisen ruoan lisääminen on helpompaa ja sitä tekee useammin, kun löytää ruoat, joista aidosti pitää.

Kokeile siis rohkeasti eri vegaaniruokablogien ja kasviskeittokirjojen reseptejä, ja toista säännöllisesti niitä, joista pidät!

Mausteinen mustapapupaistos ja paputacot
Cashew e pepe -vegepasta
Vegaaninen parsapiirakka

3. Ujuta jokaiseen ateriaan yksi vegaaninen annos tai lisuke

Helppo tapa lisätä kasvisten määrää on lisätä aina yksi vegaanivaihtoehto pöytään.

Juhlissa voit tarjota vegaanisen alkupalan tai jälkiruoan monen ruokalajin illallisella. Vegaaninen bruschetta tai monipuolinen dippilautanen illallisen alussa ei pelästytä vannoutuneimpaakaan lihansyöjää.

4. Vaihda kermaviilipohjainen dippi hummukseen tai kermaiseen cashewlevitteeseen

Usein dipatessa makua tärkeämpää on dipin kuohkea koostumus yhdistettynä rouskuvaan porkkanaan tai rapeaan sipsiin. Älä kuitenkaan käsitä väärin – päinvastoin, cashewpohjainen Ilo Cashewlevite ja kuohkea Ilo Hummus vie kermaviilin mennen tullen! Kokeile vaikka. 😉

5. Tee puoliksi kasvipohjainen ruoka!

Entä, jos tekisit jonkun ruoan puoliksi vegaanisesti? Jos et halua vaihtaa lempikakkupohjaasi vegaaniseksi, voit ainakin vaihtaa sen kermavaahdon kasvipohjaiseksi. Myös porkkanakakun, muffinien ja muiden kakkujen kuorrutteet on helppo vaihtaa vegaanisiksi ilman, että kukaan edes huomaa!

Helppo maidoton kasvipohjainen kuorrute.
Helpot vegaaniset juustokakut kupissa.

6. Löydä lempi vegaaninen herkkusi

Herkuttelu kuuluu elämään! Nykyään kasvipohjaisia vaihtoehtoja löytyy niin jäätelö-, makeis- kuin juustohyllyltä. Löydät varmasti suosikkisi!

Ilo Cashew Blackie, kirsikkahilloa ja manteleita.
Ilo Cashew Valkohome on ihanaa viikunahillon kanssa!

Katso myös

Vegaaninen punajuuricarpaccio Ilo Cashew Bluen kanssa

Näyttävä mutta mutta vaivaton kauden alkupala on täydellisen virkistävä, sopivan makea ja ihanan suolainen.

Herkullinen vegaaninen uusivuosi

Mitä tarjota uudenvuoden juhlissa? Kokosimme yhteen kolme valmista vegaanista menua erilaisiin uudenvuoden juhliin: buffet-pöytä nyyttäreihin, rennot texmex-herkut tai juhlavampi kolmen ruokalajin vegaaninen menu pienelle porukalle.

Helppo vegaaninen ja maidoton lasagne

Tämä maidoton lasagne on helppo valmistaa yksinkertaisista ainesosista ja maistuu uskomattomalta!

Punajuuritaskut Ilo Cashewlevite Valkosipulilla

Vegaaniset punajuuritaskut ovat näyttävä tarjoiltava alkupalaksi!

Avainsanat