Ruokaisat kastikkeet ja herkulliset tahnat ovat loistava lisä grillipöytään, sillä ne sopivat niin grilliruoan lisukkeeksi, leivän päälle kuin illalla sipsien kanssa dipattavaksi.
Savuiset ja tuhdit grilliruoat kaipaavat raikkaat soossit seuraksi. Tässä kahdeksan kasvislisuketta, joilla yllätät vieraat iloisesti ja höystät grilliherkut entistä maukkaammiksi!
Nämä vegaaniset kastikkeet ja lisukkeet voi hyvin tehdä jääkaappiin maustumaan ennen illallista vaikka jo päivää ennen, niin voit keskittyä grillaamiseen sataprosenttisesti.
Cashewpohjaiset tahnat maistuvat koko porukalle
Meksikolaisittain maustettu cashewlevitekastike ja tymäkkä korianteri-sipulihakkelus sopivat juhannuspöytään kuin nenä päähän. Yhdistä grillatun maissin ja mustapapupihvien kanssa ja nauti meksikolaistyylisen oluen kera!
Meksikolainen cashew crema ja korianteri-sipulihakkelus
- 1 prk Ilo Cashewlevite Naturalia (150 g)
- Puolikkaan limen mehu
- Puolikkaan limen raastettu kuori
Sekoita ainekset yhteen ja tarkista maku. Halutessasi voit lisätä suolaa.
- Iso sipuli hienonnettuna
- puoli punttia tuoretta korianteria hienonnettuna
Sekoita ainekset yhteen.
Raikas minttu-artisokkadippi sopii loistavasti grillattujen porkkanoiden, bataattien ja kesäkurpitsan kanssa. Couscous- tai bulgursalaatti kylkeen ja lasi kylmää roseeta tai seljankukkamehua kupissa kruunaavat aterian.
Raikas minttu-artisokkadippi
- n. 200 g säilöttyjä artisokkia (vedessä)
- Kourallinen tuoretta vahvaa minttua (n. puolikas ruukku)
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 luomusitruunan mehu ja 1 tl kuorta
- 75 g Ilo Cashewlevitettä
- Suolaa maun mukaan
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes tahna on tasainen. Tarkista suola ja tarjoile heti.
Wasabi ja soija kuuluvat yhteen! Kermainen cashewlevite on loistava pohja kastikkeelle. Tulinen wasabikastike sopii erityisen hyvin rasvaisten ruokien pariksi. Yhdistä kastike esimerkiksi grillatun tofun ja kevätsipulin kanssa. Nam!
Wasabi-cashewkastike
- 1 prk Ilo Cashewlevitettä
- 2 rkl wasabitahnaa
- 1 rkl miriniä, vaahterasiirappia tai muuta makeuttajaa
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl limen mehua
Sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku, ja lisää soijaa, wasabia tai makeuttajaa.
Valmiit tahnat helpottavat kiireistä kokkia
Toisinaan valmiit kastikkeet ovat paikallaan! Helpota valmisteluja valitsemalla Ilon herkulliset kasvistahnat.
Ilo Cashewlevite Sweet Jalapenossa on maut kohdillaan: peppadew-paprikan tulisuus sopii loistavasti sipsien ja grilliruoan pariksi.
Kikherneistä valmistettu, proteiinipitoinen Ilo Hummus on loistava lisä grillipöytään. Yhdistä vaalean leivän, vihersalaatin ja grillattujen falafel-pyöryköiden kanssa.
Helpota valmisteluja valitsemalla Ilo Guacamole, jossa on 92% avokadoa.
Monipuoliset kastikkeet ovat iloinen lisä juhannuspöydässä
Tarjoile kermaisten ja ruokaisien lisukkeiden lisäksi myös vetisempiä ja yrttisiä kastikkeita, kuten vietnamilaista Nuoc Cham -kastiketta, tuoresalsaa, chimichurria tai kotitekoista pestoa ja tapenadea.
Vegaaninen Nuoc Cham -kastike
Vietnamilainen Nuoc Cham -kastike nautitaan yleensä kasviskääryleiden kanssa, mutta se sopii upeasti myös grillattujen kasvisten, kuten munakoison pariksi.
- 2 punaista chiliä ohuina viipaleina
- 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
- 3 rkl kiehuvaa vettä
- 2 rkl soijakastiketta
- 2 rkl limen mehua
- 1 1/2 rkl sokeria
Sekoita kaikki ainekset kunnes sokeri on liuennut. Tarjoile heti tai säilytä jääkaapissa ja nauti seuraavana päivänä.
Tuoresalsa eli Pico de Gallo
- 2 punasipulia hienonnettuna
- 1 jalapeno, siement poistettuna ja hienonnettuna
- 2 limen mehu
- 4 dl tomaatteja, siemenet poistettuja ja hienonnettuna
- 1 dl korianteria hienonnettuna
- 1 tl merisuolaa
Sekoita punasipuli, jalapeno ja limen mehu. Anna seistä viitisen minuuttia. Sekoita tomaatit, korianteri ja suola ja anna seistä n. 15 minuuttia, jotta maut yhdistyvät ja syvenevät.