Tässä vegaanisessa valkoisessa pitsassa eli Pizza Biancassa maut on mietitty tarkkaan. Miedot, aromikkaat kantarellit pääsevät oikeuksiinsa ilman tomaattikastiketta. Napakoiden kantarellien pariksi sopii loistavasti samettisen sileä Ilo Cashewlevite Valkosipuli. Tuore timjami viimeistelee kokonaisuuden.
Ihana kantarellipitsa sopii alkupalaksi tai pääruoaksi. Voit myös jättää pohjan paksummaksi jolloin saat helposti kylmänäkin tarjottavan foccaccian.
Näitä aineksia tarvitset
Yhden pitsan taikina
1 pitsa riittää 1-2 hengelle
- 3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (tai tipo 00 -jauhoja)
- 1.2 dl huoneenlämpöistä vettä
- ¼ tl kuivahiivaa
- ¼ tl suolaa
- Liraus oliiviöljyä
- Hyppysellinen sokeria (hieman enemmän kuin suolaa)
Täytteeseen
- n. 3 dl puhdistettuja kantarelleja
- Tuoretta timjamia 2 punttia
- 1 dl Ilo Vegaanin Pizzamurua
- Oliiviöljyä
- Mustapippuria myllystä
- Suolaa
- 75 g Ilo Cashewlevite Valkosipulia
Lisäksi
- Pitsakivi
- Puinen pitsalasta
- Muovinen taikinakaavin
Roomalaistyylisen pitsataikinan valmistaminen
Valmista taikina viimeistään edellisenä päivänä. Voit valmistaa taikinan jopa 3 päivää ennen pitsan tekoa.
Kaada jauhot isoon kulhoon. Sekoita jauhoihin suola kulhon toisella puolella ja hiiva kulhon toisella puolella niin, ettei suola ja hiiva sekoitu toisiinsa.
Lisää vesi jauhoihin hitaasti samalla sekoittaen taikinaa puuhaarukalla. Lisää sokeri ja hieman oliiviöljyä.
Vaivaa taikinaa 20 minuuttia käsin pöydän päällä. Muovinen taikinakaavin helpottaa vaivaamista: kaavi sillä pöytään tarttunut taikina takaisin vaivattavaksi. Vaivaamisen yhteydessä lisää taikinaan hieman jauhoja niin, ettei taikina tartu kiinni pöytään. Huom! Lisää jauhoja niin vähän kuin mahdollista.
Jätä taikina lepäämään liinan alle huoneenlämpöön 2-4 tunniksi. Siirrä taikina kulhoon, peitä kulho tiiviisti, ja siirrä jääkaappiin.
Ota taikina huoneenlämpöön 4 tuntia ennen pitsan paistamista. Muotoile taikina palloksi. Jos teit moninkertaisen taikinan, jaa taikina niin moneksi palloksi kuin teet pitsoja.
Pitsan valmistaminen
Lämmitä uuni kuumimmalle lämpötilalle (meidän uuni kuumeni 250 asteiseksi). Aseta pitsakivi uunin keskitasolle.
Valmista aluksi paistetut kantarellit. Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä isolla paistinpannulla. Lisää kantarellit. Sekoita kantarelleja tasaisesti puulastalla pari minuuttia ja lisää puntti timjamia Lisää suolaa maun mukaan. Paista vielä pari minuuttia niin, että kanttarellit ovat kutistuneet koossaan ja tummuneet hieman. Valmiit kanttarellit ovat napakoita.
Kun kanttarellit ovat valmiit, ala työstämään huoneenlämpöistä pitsataikinaa pyöreään muotoon käsin ilmassa. Jätä reunat keskustaa paksummiksi ja pyri välttämään reunojen turhaa painamista. Huom! Älä käytä kaulinta, sillä kaulin litistää reunat.
Asettele pitsa jauhotulle alustalle. Pirskottele pitsan päälle öljyä ja lisää Vegaanin Pizzamuru ja kantarellit.
Siirrä pitsa pitsalastalla pitsakiven päälle. Paista pitsa uunin ylätasolla 6-12 minuuttia. Pitsa on valmis, kun Vegaanin Pizzamuru on sulanut ja reunat ovat ruskistuneet.
Viimeistele pitsa cashewlevitenokareilla ja tuoreella timjamilla. Rouhi päälle mustapippuria. Nauti kuumana!