Hummus – vastustamaton herkku!

Hummus, tuo lähi-idän lahja maailmalle, lukeutuu monipuolisimpiin lisukkeisiin, mitä tiedän.

Hummus, tuo lähi-idän lahja maailmalle, lukeutuu monipuolisimpiin lisukkeisiin, mitä tiedän. Se on paitsi monipuolinen, myös nopea, edullinen ja suussa sulavan herkullinen. Hummus eli kikhernetahna on alun perin libanonilainen ruoka, jota on alettu käyttää muissakin arabiankielisissä maissa välimeren ympäristössä. Hummuksen raaka-aineina käytetään  kikherneitä, tahinia, sitruunanmehua, valkosipulia, öljyä ja mausteita.

Kikherne

Hummuksen pääraaka-aine Kikherne on vanha viljelykasvi, sitä tiedetään viljellyn jo ainakin 4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua lähi-idän alueella. Nykyisin sitä viljellään ympäri maailmaa. Suurin tuottaja on Intia. Proteiineja, ravintokuitua, rautaa ja folaatteja sisältävä kikherne on tärkeä osa tasapainoista kasvisruokavaliota yhdessä muiden palkokasvien kanssa.

Kikherne, kuten useat muutkin hernekasvit, sisältävät mm. lektiinejä ja muita vahingollisia proteiineja, minkä vuoksi kikherneitä suositellaan keitettäväksi riittävän pitkään ruoansulatusongelmien välttämiseksi.

Tahini eli seesaminsiementahna valmistetaan murskatuista seesaminsiemenistä. Seesaminsiemenet ovat hyvä proteiinin lähde kasviruokavaliota täydentämään. Niistä saa myös ravintokuitua. Pähkinäisen ja kermaisen makuinen tahini sopii sellaisenaankin esimerkiksi leivän päällä käytettäväksi. Seesaminsiemen on allergeeni, joka tulee mainita pakkausmerkinnöissä omalla nimellään.

Monipuolinen hummus soveltuu niin leivän päälle, salaatteihin, falafelien seuraksi, dipiksi kuin pöytämausteeksi kattaukseen kuin kattaukseen. Proteiinipitoisuutensa vuoksi Hummus pitää nälän hyvin loitolla, joten eväsleipien väliin hummus on varma valinta.

Kokeile hummusta myös leivontaan; lisää sitä vaikka sämpylätaikinaan, näin saat ihan meheviä sämpylöitä. Tai lisää pizzaan ja suolaisiin piirakoihin makua antamaan.

Hummuksesta on loputtomasti erilaisia makuvariaatioita ja uskaltaisin väittää, että jokaiselle löytyy varmasti se oma suosikki. Hummus sopii moneen ruokavalioon, se on vehnätön, gluteeniton, soijaton  ja vegaaninen. Hummus on helppo tehdä itse, mutta kiireiselle on tarjolla useita eri hummus-vaihtoehtoja suoraan kaupan hyllyltä.  Myös valmiita hummuksia voit toki maustaa mielesi mukaan.

Maista herkullisia hummuksiamme

Avainsanat