Reseptit


Blinit

Blinit on Venäläinen ruokaklassikko, jonka paras sesonki on lopputalvesta. Tämä resepti on vegaanille sopiva, ”mätiä” myöten. Blinit valmistetaan tattarijauhoihin, joten ne soveltuvat hyvin myös gluteenittomaan ruokavalioon. Nappaa ohje talteen ja tarjoa herkulliset blinit kevään vieraille!

 

3 dl ILO kauralevitettä
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
1 rkl margariinia sulatettuna
½ dl hiilihapollista vettä

Lisäksi:

  •  vegaanista mätiä, vegaaria. Me käytimme Vegiaarin Perinneruokaaprkl-blogin Mikan ohjetta.
  • (sipulisilppua)
  • vegaanista ”smetanaa”
  • tilliä

 

Valmista vegaaninen ”smetana” sekoittamalla

1 prk (150g) ILO kauralevitteeseen 1-2 rkl valkoviini- tai omenaetikkaa sekä halutessasi 1 tl sitruunamehua. Voit maustaa seoksen halutessasi tillisilpulla, valkopippurilla ja sokerilla.

Valmista blinit:

Lämmitä kauralevite mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuottele sekaan hiiva, lisää sokeri ja tattarijauhot. anna taikinan levätä 1-2 tuntia huoneenlämmössä. Voit valmistaa taikinan myös edellisenä päivänä. Tee taikina silloin kylmään kauralevitteeseen ja säilytä jääkaapissa.  Lisää ennen paistamista kuuma vesi, suola ja sula margariini taikinaan. Lisää viimeisenä hiilihapollinen vesi. Paista blinit blinipannulla tai lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin värisiksi. Tarjoa lämpiminä lisukkeiden kanssa.

Aiheet: , , , ,


Porkkanakakku

Tuttu porkkanakakku leivotaan nyt vegaanisena, gluteenittomana ja soijattomana. Mehevä kakku maistuu kaikille.

5 dl porkkanaraastetta
2,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl margariinia sulatettuna
1,5 dl vettä
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa

Kuorrutus:
150 g margariinia
150 g ILO Kauralevitettä
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristelu:
Manteli- tai pähkinärouhetta tai koristerakeita

Vuoraa kakkuvuoka kostutetulla leivinpaperilla. Sekoita kulhossa sokerit, jäähtynyt, sulatettu margariini ja vesi.
Sekoita kuivat aineet keskenään eri kulhossa ja lisää ne sokeri-rasvaseokseen. Lisää vielä raastettu porkkana.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna jäähtyä kokonaan.
Sekoita kuorruteen aineet keskenään ja levitä kuorrute kakun päälle lastalla. Koristele kakku.

Aiheet: , , , ,


Vegaaninen Glögi-juustokakku

Tämä vegaaninen kakku näyttää, maistuu ja tuoksuu joululta. Tasapainoinen kokonaisuus syntyy yhdistämällä mausteiset piparkakut ja glögin raikkaaseen ja kuohkeaan kauratäytteeseen. Koristele sinun kattaukseesi sopivaksi esimerkiksi kirpeillä puolukoilla, piparkakuilla, kuusen oksilla tai jouluisilla mausteilla.

300 g piparkakkuja
75 g margariinia

2 prk (à 2 dl) vispautuvaa kauravalmistetta
2 prk (à 150 g) ILO Kauralevitettä
1 tl vaniljasokeria
½ dl tomusokeria
2 dl glögiä
2 pss (à 16 g) vege-geeliä

2 dl glögiä
1 dl hyytelösokeria

Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sulata margariini. Sekoita margariini keksimuruihin. Vuoraa Ø24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos tiukasti vuoan pohjalle.
Vaahdota kauravalmiste vaahdoksi. Mausta sokereilla. Notkista kauralevite sekoittamalla sitä ja lisää vaahdon sekaan sähkövatkaimella. Mittaa glögi kattilaan ja lisää Vegegel-pussit. Kuumenna koko ajan huolellisesti sekoittaen kiehuvaksi ja jatka kuumentamista vielä noin 2 minuuttia, kunnes seos kirkastuu ja paksunee. Sekoita seos vatkaimella heti kuumana kauravaahtoon. Toimi vikkelästi, sillä seos hyytyy nopeasti. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
Kun täyte on hyytynyt, valmista kiille. Mittaa Glögi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri ja anna kiehahtaa, kunnes seos on kirkasta. Anna kiilteen jäähtyä kattilassa välillä sekoitellen, kunnes se alkaa paksuuntua. Kaada kiille kakun päälle. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vielä noin tunniksi.
Koristele marjoilla, pipareilla ja jouluisilla mausteilla.

Aiheet: , ,


Maustekakku

Tämän jouluntuoksuisen maustekakun valmistus on helppoa; et tarvitse sähkövatkainta, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Mehevä maustekakku säilyy myös hyvin, joten sen voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, vaikka pakkaseen. Kakku käy maidottomaan, kananmunattomaan ja vegaaniseen ruokavalioon.

200 g leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 dl rusinoita
2 dl siirappia
1 prk ILO Kauralevitettä
1 dl kylmää vettä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengasvuoka tai leipävuoka. Sulata rasva ja anna jäähtyä sen aikaa, kun sekoitat kuivat aineet yhteen. Lisää siirappi, kauralevite, vesi ja rasva. Sekoita ainekset sekaisin, mutta älä liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunnin ajan. Jos kakun pintaa uhkaa tummua, voit peittää sen loppupaiston ajaksi leivinpaperilla. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle.

Aiheet: , ,


Sienitäytteiset joulutortut

Innokkaan sienestäjän joulutortuista löytyy suppilovahveroiden lisäksi hummusta. Tämä on oivallinen vaihtoehto kahvipöytään tai pikkujouluihin, jos makeiden leivonnaisten lisäksi kaipaat herkutteluhetkiin myös suolaista tarjottavaa.

1 pkt torttutaikinalevyjä (esim. Myllyn Paras)

Täyte:

tilkka öljyä
suppilovahveroita
suolaa, mustapippuria
ILO hummusta, esim. aurinkokuivattu tomaatti tai jalapeno

Levitä torttutaikinalevyt pellille leivinpaperin päälle sulamaan. Pilko sillä välin sienet pieniksi. Kuumenna öljy väreileväksi ja lisää sienet. Anna paistua rauhassa. mausta ja lisää haluamasi hummus. Leikkaa ja taittele tortut haluamaasi muotoon ja nosta lusikallinen sieni-hummustäytettä kullekin tortulle. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Aiheet: , ,


Hummus ja bataattiranskalaiset

Bataattiranskalaiset onnistuvat kotiuunissakin, kunhan muistaa huomioida valmistuksessa muutaman seikan. Tällä ohjella onnistut saamaan rapean lopputuloksen ilman rasvakeitintä. Jäähtyessään bataattiranskalaiset pehmenevät, joten tarjoa ne heti, kun ne ovat valmiita.

2 -3 bataattia
loraus öljyä
suolaa myllystä
1 tl (savu)paprikajauhetta
3 tl sipulijauhetta
1 tl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä

Pese bataatit huolellisesti harjalla. Niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa bataatit mahdollisimman tasakokoisiksi suikaleiksi, jotta ne kypsyisivät samanaikaisesti. Sekoita mausteet ja maissitärkkelys kulhossa sekaisin ja lisää bataattiranskalaiset. Lisää öljy. Sekoita niin, että mausteet tarttuvat ranskisten pintaan. Kaada ranskalaiset uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman irti toisistaan. Paista tarpeeksi kuumassa uunissa; 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kääntele ranskalaisia paistamisen puolivälissä.  Tarkkaile kypsymistä, uuneissa on eroja!

Tarjoa rankskalaiset heti, esimerkiksi hummuksen kanssa.

 

 

Aiheet: , ,


Voileipäkakku hummustäytteillä

4-6 henkilölle

12 viipaletta gluteenitonta leipää (n. 300g)
1 prk ILO original hummusta
1 prk ILO aurinkokuivattu tomaatti hummusta
1 porkkana raastettuna
½ prk ananasmurskaa

kostutukseen:
ananaspurkin liemi + 1 dl vettä

Kuorrutus ja koristelu:
2 prk ILO original hummusta
minitomaatteja
maissilastuja
herneenversoja tai muita yrttejä
paprikaa

Sekoita porkkanaraaste, valutettu ananasmurska ja porkkanahummus keskenään. Leikkaa leivistä ohuelti reunat pois tarvittaessa. Tee kolmesta viipaleesta kakun ensimmäinen kerros. Kostuta kevyesti. Levitä porkkanatäyte ensimmäiseen väliin. Tee leipäviipaleista seuraava kerros, kostuta ja levitä reilu kerros aurinkokuivattu tomaattihummusta. Jatka näin, viimeisen väliin tulee porkkanatäyte. Peitä kakku hyvin ja nosta jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään väh. 2 tuntia tai seuraavaan päivään. Kuorruta kakku Hummus originalilla ja koristele maissilastuilla, tomaateilla, paprikalla ja yrteillä.

Vinkki: Jos gluteenittomuus ei ole tarpeen, kannattaa leipänä käyttää erilaisia täysjyväleipiä, ne antavat kakkuun makua ja tekstuuria.

 

Aiheet: , ,


Hummus-vohvelit

3 munaa
½ l maitoa
1 prk hummusta, esim. jalapeno
n. 3½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
50 – 100 g voita

Lisäksi:
smetanaa
yrttimaustesekoitusta
herneenversoja

Sekoita smetanan sekaan haluamasi määrä yrttimaustesekoitusta ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito sekä hummus. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet ja viimeisenä sulatettu voi. Tarkista maku. Anna taikinan turvota n. ½ h. Sekoita taikina kertaalleen ennen paistoa ja lisää tarvittaessa nestettä tai jauhoja, jotta saat sopivan sakeaa taikinaa. Taikinan tulisi levitä nätisti vohveliraudalle. Paista vohvelit vohveliraudalla kauniin ruskeiksi ja nosta jäähtymään ritilälle. Tarjoa smetanan ja herneenversojen kanssa.

Aiheet: Yleinen


ILO Guocamolepasta

4 henkilölle

50 g parsakaalia
½ chilipalko
2 prk (200 g) ILO Guacamolea
2 rkl oliiviöljyä
1 limen mehu
500 g tuorepastaa
4 tl suolaa
2 l vettä
(50-100 g Parmesanjuustolastua)
mustapippurirouhetta
basilikaa

Pilko parsakaali ja chili pieniksi kuutioiksi.
Purista limen mehu kulhoon ja lisää chili, parsakaali, oliiviöljy ja guacamole. Sekoita.
Keitä pastaa paketin ohjeen mukaan, mutta runsaasti suolatussa vedessä.
Valuta pasta, mutta säästä n. 1dl keitinvettä ja lisää se kastikkeen joukkoon.
Lisää kastikkeeseen vielä pasta ja sekoita varovasti.
Annostele kulhoihin ja ripottele päälle pippurirouhetta ja juustolastuja.
Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile heti.

Aiheet:


ILO Hummuksella täytetyt uuniperunat

2 isoa uuniperunaa, esim, Rosamunda-lajiketta
Täyte:
100 g ILO Hummus Originalia
punaista paprikaa
ruohosipulia

Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reiät.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kypsennä perunat uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.
Avaa kuumiin perunoihin veitsellä vako, jonka täytät hummuksella.
Hakkaa punaista paprikaa pieneksi silpuksi ja levitä se hummuksen päälle.
Leikkaa vielä ruohosipulia koristeeksi.

Aiheet: , , ,


ILO Hummuskeitto

150 g Silva Hummus Original
150 g Silva Hummus Jalopeno
½ punaista paprikaa
½ vihreää paprikaa
nokare voita tai rypsiöljyä
noin 1 dl ruokakermaa

Pese paprikat ja poista siemenet.
Pilko paprikat pieniksi kuutioiksi.
Lämmitä öljy tai voinonokare kattilassa ja kuullota paprikat.
Lisää Silva Hummus ja sekoita.
Kuumenna seosta ja lisää ruokakermaa sen verran, että keitosta tulee juokseva.

Aiheet: ,


ILO Hummus valkosipulidippi

150g ILO Hummus valkosipuli
6 porkkanaa
1/2 kurkkua
1 paprika

Pese ja suikaloi porkkana, kurkku ja paprika.
Koristele ILO Hummus persiljalla.
Tarjoilu on valmis dippaukseen!

Aiheet: , , ,


ILO Hummus voileipä

150 g Silva Hummus
2 palaa ruisleipää
50 g Kylmäsavulohta tai graavilohta
2 salaatin lehteä
Herneen versoja
Tilliä koristeeksi

Levitä Silva Hummusta leivälle sopivaksi kerrokseksi.
Asettele leivän päälle salaatti, lohi ja herneen versot.
Koristele ripauksella tilliä.

Aiheet: Yleinen


ILO Hummus wrap

Kahdelle henkilölle

150 g ILO Hummus Jalapenoa
1 rieska tai vehnätortilla
100 g Jokilaakson Juuston emmentalraastetta
2 isoa salaatinlehteä

Levitä ILO Jalapeno Hummusta rieskalle haluamasi paksuiseksi kerrokseksi.
Laita salaatinlehdet ja juusto tasaisesti rieskan päälle.
Kääri rullaksi ja leikkaa puoliksi.

Aiheet:


Ilo.fi

Ilo.fi