Reseptit


Vegaaninen voileipäkakku

Kevään ja kesän juhlakausi on aluillaan ja erilaiset erikoisruokavaliot saattavat tuottaa päänvaivaa juhlatarjottavia suunnitellessa. Tämä helppo ja mehevän maukas voileipäkakku on juhlava tarjottava niin valmistujais- kuin rippijuhlissakin. Resepti sopii gluteenittomaan ruokavalioon ja koska kakku on vegaaninen, voivat maito- ja kananmuna-allergisetkin herkutella huoletta. Ajoita voileipäkakun täyttö edelliseen päivään, jotta kosteus ja maku ehtivät tasaantua. Näin kiireiseen juhlapäivään jää vain kakun kuorrutus ja koristelu.

Kakusta riittää noin 10 hengelle

500 g gluteenitonta vaalea leipää (viipaloitua)

Täytteeseen:
250 g raaste- tai kasvissalaattia
2-4 rkl sinappista kurkkusalaattia
pätkä purjoa
½ paprika
2 prk kauralevitettä
1 prk ILO Hummusta aurinkokuivattu tomaatti
suolaa, mustapippuria
(vegaanista savustettua kasvisleikkelettä kuutioituna)

Kostutukseen:
n. ½ l kasvislientä tai vichyvettä

Kuorrutteeseen ja koristeluun:
2 prk ILO Kauralevitettä
1 prk ILO Hummusta aurinkokuivattu tomaatti

(vegaanista savustettua kasvisleikkelettä)
jääsalaattia
viinirypäleitä
punasipulia
unikonsiemeniä

Hienonna purjo ja paprika pieneksi kuutioksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Leikkaa leipäviipaleista tarvittaessa kovat reunat pois. Kasaa voileipäkakku kelmutettun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle. Laita kolme leipäviipaletta ensimmäiseksi kerrokseksi. Kostuta kasvisliemellä vai vichyvedellä kevyesti. Levitä täytekerros. Jatka näin, viimeiseksi jää kostutettu leipäkerros. Peitä kakku kelmulla ja anna makujen ja kosteuden tasaantua kylmässä mielellään yö yli. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä lastalla voileipäkakun päälle. Koristele kakku vähän ennen tarjoilua, etteivät koristeet nuukahda.

Aiheet: , , ,


Vegaaninen ja gluteeniton banaanikakku

Tämän mehevän banaanikakun leipominen onnistuu vähän kiireisemmältäkin leipurilta, sillä taikinan aineet vain sekoitetaan nopeasti keskenään. Kakun paistuessa ehdit pyöräyttää kuorrutteenkin valmiiksi. Voit valmistaa ohjeella myös matalan piiraan käyttämällä piirakkavuokaa. Tarjoa vaikka äitienpäivänä aamukahvin kanssa.

Taikina:
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl ruokokidesokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1 tl kanelia
50 g maidotonta margariinia sulatettuna
1 pieni banaani soseutettuna
1 dl vettä

Kostutukseen:
2 dl vettä + 1 rkl tomusokeria

Täyte/kuorrute:
1 banaani
200 g maidotonta margariinia huoneenlämpöisenä
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 prk (150g) ILO Kauralevitettä

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele 2 kpl halk. 12 cm vuokaa (tai 1 iso piirakkavuoka) margariinilla tai käytä vuokasprayta. Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta banaani esimerkiksi haarukalla. Lisää banaani, sula margariini sekä vesi jauhoseokseen ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kaada taikina vuokiin ja paista keskitasolla 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä esim. ritilän päällä.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerien kanssa vaahdoksi. Sekoita joukkoon kauralevite. Kostuta toinen pohjista ja pursota/levitä kerros täytettä pohjan päälle. Viipaloi banaani ja asettele viipaleet täytteen päälle. Nosta toinen pohja paikalleen ja kostuta sekin. Pursota/levitä loppu täyte kakun päälle. Koristele vaikkapa vegaanisilla banaani-karamelleilla.

Aiheet: , , , ,


Puolukka-kookospiiraat

Kirpeä puolukka ja täyteläinen kookos ovat oivallinen makupari kätkettäväksi pieniin piiraisiin. Voit käyttää valmistuksessa leivosvuokien tilalla myös muffinipeltiä, voitele tällöin pellin kolot huolellisesti. Irroita piiraat pellistä vasta kun ne ovat jäähtyneet, välttääksesi kuoren repeytymisen. Voit halutessasi hiukan lämmittää piiraita mikrossa ennen tarjoilua. Näin saat täytteen pehmenemään valuvaksi.

Taikina:
200 g leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
1 tl suolaa
½ dl sokeria
½ dl kylmää vettä

Täyte:
4 dl pakastepuolukoita
2 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 prk ILO kookoslevitettä

Lisäksi:
Alumiinisia tai tukevia kartonkisia leivosvuokia

Nypi margariini ja kuivat aineet murumaiseksi, lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina voideltujen vuokien pohjalle ja reunoille. Säästä halutessasi osa taikinasta kansia varten. Tämä ei ole välttämätöntä. Sekoita puolukoihin perunajauhot ja sokeri. Täytä vuoat puoleen väliin asti seoksella. Levitä kookoslevite puolukoiden päälle veitsellä ja tasoita pinta. Tee lopusta taikinasta kannet ja nipistä reunat tiukasti kiinni. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. Anna piiraiden jäähtyä rauhassa ennen vuoista irroittamista ja tarjoilua.

Aiheet: , , ,


Blinit

Blinit on Venäläinen ruokaklassikko, jonka paras sesonki on lopputalvesta. Tämä resepti on vegaanille sopiva, ”mätiä” myöten. Blinit valmistetaan tattarijauhoihin, joten ne soveltuvat hyvin myös gluteenittomaan ruokavalioon. Nappaa ohje talteen ja tarjoa herkulliset blinit kevään vieraille!

 

3 dl ILO kauralevitettä
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa vettä
1 tl suolaa
1 rkl margariinia sulatettuna
½ dl hiilihapollista vettä

Lisäksi:

  •  vegaanista mätiä, vegaaria. Me käytimme Vegiaarin Perinneruokaaprkl-blogin Mikan ohjetta.
  • (sipulisilppua)
  • vegaanista ”smetanaa”
  • tilliä

 

Valmista vegaaninen ”smetana” sekoittamalla

1 prk (150g) ILO kauralevitteeseen 1-2 rkl valkoviini- tai omenaetikkaa sekä halutessasi 1 tl sitruunamehua. Voit maustaa seoksen halutessasi tillisilpulla, valkopippurilla ja sokerilla.

Valmista blinit:

Lämmitä kauralevite mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuottele sekaan hiiva, lisää sokeri ja tattarijauhot. anna taikinan levätä 1-2 tuntia huoneenlämmössä. Voit valmistaa taikinan myös edellisenä päivänä. Tee taikina silloin kylmään kauralevitteeseen ja säilytä jääkaapissa.  Lisää ennen paistamista kuuma vesi, suola ja sula margariini taikinaan. Lisää viimeisenä hiilihapollinen vesi. Paista blinit blinipannulla tai lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin värisiksi. Tarjoa lämpiminä lisukkeiden kanssa.

Aiheet: , , , ,


Porkkanakakku

Tuttu porkkanakakku leivotaan nyt vegaanisena, gluteenittomana ja soijattomana. Mehevä kakku maistuu kaikille.

5 dl porkkanaraastetta
2,5 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl margariinia sulatettuna
1,5 dl vettä
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa

Kuorrutus:
150 g margariinia
150 g ILO Kauralevitettä
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Koristelu:
Manteli- tai pähkinärouhetta tai koristerakeita

Vuoraa kakkuvuoka kostutetulla leivinpaperilla. Sekoita kulhossa sokerit, jäähtynyt, sulatettu margariini ja vesi.
Sekoita kuivat aineet keskenään eri kulhossa ja lisää ne sokeri-rasvaseokseen. Lisää vielä raastettu porkkana.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.
Anna jäähtyä kokonaan.
Sekoita kuorruteen aineet keskenään ja levitä kuorrute kakun päälle lastalla. Koristele kakku.

Aiheet: , , , ,


Vegaaninen Glögi-juustokakku

Tämä vegaaninen kakku näyttää, maistuu ja tuoksuu joululta. Tasapainoinen kokonaisuus syntyy yhdistämällä mausteiset piparkakut ja glögin raikkaaseen ja kuohkeaan kauratäytteeseen. Koristele sinun kattaukseesi sopivaksi esimerkiksi kirpeillä puolukoilla, piparkakuilla, kuusen oksilla tai jouluisilla mausteilla.

300 g piparkakkuja
75 g margariinia

2 prk (à 2 dl) vispautuvaa kauravalmistetta
2 prk (à 150 g) ILO Kauralevitettä
1 tl vaniljasokeria
½ dl tomusokeria
2 dl glögiä
2 pss (à 16 g) vege-geeliä

2 dl glögiä
1 dl hyytelösokeria

Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sulata margariini. Sekoita margariini keksimuruihin. Vuoraa Ø24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele seos tiukasti vuoan pohjalle.
Vaahdota kauravalmiste vaahdoksi. Mausta sokereilla. Notkista kauralevite sekoittamalla sitä ja lisää vaahdon sekaan sähkövatkaimella. Mittaa glögi kattilaan ja lisää Vegegel-pussit. Kuumenna koko ajan huolellisesti sekoittaen kiehuvaksi ja jatka kuumentamista vielä noin 2 minuuttia, kunnes seos kirkastuu ja paksunee. Sekoita seos vatkaimella heti kuumana kauravaahtoon. Toimi vikkelästi, sillä seos hyytyy nopeasti. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
Kun täyte on hyytynyt, valmista kiille. Mittaa Glögi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri ja anna kiehahtaa, kunnes seos on kirkasta. Anna kiilteen jäähtyä kattilassa välillä sekoitellen, kunnes se alkaa paksuuntua. Kaada kiille kakun päälle. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vielä noin tunniksi.
Koristele marjoilla, pipareilla ja jouluisilla mausteilla.

Aiheet: , ,


Maustekakku

Tämän jouluntuoksuisen maustekakun valmistus on helppoa; et tarvitse sähkövatkainta, sillä ainekset vain sekoitetaan keskenään. Mehevä maustekakku säilyy myös hyvin, joten sen voi leipoa hyvissä ajoin valmiiksi, vaikka pakkaseen. Kakku käy maidottomaan, kananmunattomaan ja vegaaniseen ruokavalioon.

200 g leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 dl rusinoita
2 dl siirappia
1 prk ILO Kauralevitettä
1 dl kylmää vettä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele rengasvuoka tai leipävuoka. Sulata rasva ja anna jäähtyä sen aikaa, kun sekoitat kuivat aineet yhteen. Lisää siirappi, kauralevite, vesi ja rasva. Sekoita ainekset sekaisin, mutta älä liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin tunnin ajan. Jos kakun pintaa uhkaa tummua, voit peittää sen loppupaiston ajaksi leivinpaperilla. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle.

Aiheet: , ,


Sienitäytteiset joulutortut

Innokkaan sienestäjän joulutortuista löytyy suppilovahveroiden lisäksi hummusta. Tämä on oivallinen vaihtoehto kahvipöytään tai pikkujouluihin, jos makeiden leivonnaisten lisäksi kaipaat herkutteluhetkiin myös suolaista tarjottavaa.

1 pkt torttutaikinalevyjä (esim. Myllyn Paras)

Täyte:

tilkka öljyä
suppilovahveroita
suolaa, mustapippuria
ILO hummusta, esim. aurinkokuivattu tomaatti tai jalapeno

Levitä torttutaikinalevyt pellille leivinpaperin päälle sulamaan. Pilko sillä välin sienet pieniksi. Kuumenna öljy väreileväksi ja lisää sienet. Anna paistua rauhassa. mausta ja lisää haluamasi hummus. Leikkaa ja taittele tortut haluamaasi muotoon ja nosta lusikallinen sieni-hummustäytettä kullekin tortulle. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Aiheet: , ,


Hummus ja bataattiranskalaiset

Bataattiranskalaiset onnistuvat kotiuunissakin, kunhan muistaa huomioida valmistuksessa muutaman seikan. Tällä ohjella onnistut saamaan rapean lopputuloksen ilman rasvakeitintä. Jäähtyessään bataattiranskalaiset pehmenevät, joten tarjoa ne heti, kun ne ovat valmiita.

2 -3 bataattia
loraus öljyä
suolaa myllystä
1 tl (savu)paprikajauhetta
3 tl sipulijauhetta
1 tl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä

Pese bataatit huolellisesti harjalla. Niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa bataatit mahdollisimman tasakokoisiksi suikaleiksi, jotta ne kypsyisivät samanaikaisesti. Sekoita mausteet ja maissitärkkelys kulhossa sekaisin ja lisää bataattiranskalaiset. Lisää öljy. Sekoita niin, että mausteet tarttuvat ranskisten pintaan. Kaada ranskalaiset uunipellille leivinpaperin päälle mahdollisimman irti toisistaan. Paista tarpeeksi kuumassa uunissa; 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Kääntele ranskalaisia paistamisen puolivälissä.  Tarkkaile kypsymistä, uuneissa on eroja!

Tarjoa rankskalaiset heti, esimerkiksi hummuksen kanssa.

 

 

Aiheet: , ,


Hummus-vohvelit

3 munaa
½ l maitoa
1 prk hummusta, esim. jalapeno
n. 3½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
50 – 100 g voita

Lisäksi:
smetanaa
yrttimaustesekoitusta
herneenversoja

Sekoita smetanan sekaan haluamasi määrä yrttimaustesekoitusta ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää maito sekä hummus. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuivat aineet ja viimeisenä sulatettu voi. Tarkista maku. Anna taikinan turvota n. ½ h. Sekoita taikina kertaalleen ennen paistoa ja lisää tarvittaessa nestettä tai jauhoja, jotta saat sopivan sakeaa taikinaa. Taikinan tulisi levitä nätisti vohveliraudalle. Paista vohvelit vohveliraudalla kauniin ruskeiksi ja nosta jäähtymään ritilälle. Tarjoa smetanan ja herneenversojen kanssa.

Aiheet: Yleinen


ILO Guocamolepasta

4 henkilölle

50 g parsakaalia
½ chilipalko
2 prk (200 g) ILO Guacamolea
2 rkl oliiviöljyä
1 limen mehu
500 g tuorepastaa
4 tl suolaa
2 l vettä
(50-100 g Parmesanjuustolastua)
mustapippurirouhetta
basilikaa

Pilko parsakaali ja chili pieniksi kuutioiksi.
Purista limen mehu kulhoon ja lisää chili, parsakaali, oliiviöljy ja guacamole. Sekoita.
Keitä pastaa paketin ohjeen mukaan, mutta runsaasti suolatussa vedessä.
Valuta pasta, mutta säästä n. 1dl keitinvettä ja lisää se kastikkeen joukkoon.
Lisää kastikkeeseen vielä pasta ja sekoita varovasti.
Annostele kulhoihin ja ripottele päälle pippurirouhetta ja juustolastuja.
Koristele basilikan lehdillä ja tarjoile heti.

Aiheet:


ILO Hummuksella täytetyt uuniperunat

2 isoa uuniperunaa, esim, Rosamunda-lajiketta
Täyte:
100 g ILO Hummus Originalia
punaista paprikaa
ruohosipulia

Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reiät.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kypsennä perunat uunissa noin 45 minuutin ajan, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.
Avaa kuumiin perunoihin veitsellä vako, jonka täytät hummuksella.
Hakkaa punaista paprikaa pieneksi silpuksi ja levitä se hummuksen päälle.
Leikkaa vielä ruohosipulia koristeeksi.

Aiheet: , , ,


ILO Hummuskeitto

150 g Silva Hummus Original
150 g Silva Hummus Jalopeno
½ punaista paprikaa
½ vihreää paprikaa
nokare voita tai rypsiöljyä
noin 1 dl ruokakermaa

Pese paprikat ja poista siemenet.
Pilko paprikat pieniksi kuutioiksi.
Lämmitä öljy tai voinonokare kattilassa ja kuullota paprikat.
Lisää Silva Hummus ja sekoita.
Kuumenna seosta ja lisää ruokakermaa sen verran, että keitosta tulee juokseva.

Aiheet: ,


ILO Hummus valkosipulidippi

150g ILO Hummus valkosipuli
6 porkkanaa
1/2 kurkkua
1 paprika

Pese ja suikaloi porkkana, kurkku ja paprika.
Koristele ILO Hummus persiljalla.
Tarjoilu on valmis dippaukseen!

Aiheet: , , ,


ILO Hummus voileipä

150 g Silva Hummus
2 palaa ruisleipää
50 g Kylmäsavulohta tai graavilohta
2 salaatin lehteä
Herneen versoja
Tilliä koristeeksi

Levitä Silva Hummusta leivälle sopivaksi kerrokseksi.
Asettele leivän päälle salaatti, lohi ja herneen versot.
Koristele ripauksella tilliä.

Aiheet: Yleinen


ILO Hummus wrap

Kahdelle henkilölle

150 g ILO Hummus Jalapenoa
1 rieska tai vehnätortilla
100 g Jokilaakson Juuston emmentalraastetta
2 isoa salaatinlehteä

Levitä ILO Jalapeno Hummusta rieskalle haluamasi paksuiseksi kerrokseksi.
Laita salaatinlehdet ja juusto tasaisesti rieskan päälle.
Kääri rullaksi ja leikkaa puoliksi.

Aiheet:


Ilo.fi

Ilo.fi